Як вибрати електроплиту? Поради Техпром 2022
Промислова електроплита - це невід'ємна складова кухні громадського харчування. Плита електрична промислова відноситься до професійного теплового обладнання, яке використовують як у закладах громадського харчування, так і на виробництвах. Від звичайної промислова плита для їдальні відрізняється потужністю, високою продуктивністю та можливістю безперебійної роботи. Як вибрати електроплиту, які нюанси враховувати ми розглянемо у цій статті.
Зміст статті:
- За якими параметрами вибирається плита на кухню.
- Підбір плити за габаритами.
- Матеріали робочої поверхні.
- Переваги електроплити.
- Види електроплит.
- Як вибрати настільну електроплиту.
За якими параметрами вибирається електрична плита для громадського харчування
Вибираючи промислову електроплиту звертайте увагу на наступні параметри:
- Продуктивність промислової плити. Вона залежатиме від кількості конфорок. Чим масштабніший ваш заклад і чим вища відвідуваність, тим більше має бути варильних поверхонь для своєчасного обслуговування відвідувачів.
Кількість конфорок. Плити виготовляють з 2, 4 та 6 варочними поверхнями. Яка має бути кількість варильних панелей, як їх вибрати, залежить від закладу. Найоптимальнішим варіантом вважаються плити з 4 конфорками. - Габарити. Електроплита для їдальні має вписуватися в площу кухні, не займати занадто багато місця і не заважати виконанню інших робочих процесів.
- Матеріал корпусу. Плита електрична для їдальні виготовляється з нержавіючої сталі або з пофарбованого металу. Переважно вибирати електроплити з нержавіючої сталі, оскільки вони довше зберігають зовнішній вигляд, стійкі до механічних впливів і високих температур.
- Потужність плити. Звертайте увагу на можливість електромережі у приміщенні та враховуйте, яка кількість обладнання одночасно працюватиме. Електроплити підключаються до однофазної мережі (220В) або трифазної (З80В).
- Оснащення духовою шафою. Вбудована духовка – явна перевага промислової плити. Це дозволить готувати більше різноманітних страв і не доведеться виділяти окреме місце для встановлення духовки.
- Тип установки. Підлогові конструкції займають більше місця та частіше встановлюються у закладах з великою прохідністю. Настільні плити компактні та частіше використовуються у невеликих кафе чи вуличних фудкортах.
Вибір промислової електроплити за габаритами
Знаючи розміри приміщення, де розміщуватиметься електроплита, ви можете вибрати серед таких варіантів обладнання:
- пристінні - підходять для невеликих закладів, точок вуличної їжі швидкого харчування; оптимальний варіант для кухні невеликого розміру;
- вбудовані плити - не найпоширеніший варіант, модульна конструкція, яка вмонтовується в лінію роздачі. Найчастіше таку модель обирають для закладів, де готують їжу в присутності клієнта;
- острівні плити – розміщуються в центрі кухні, що дає кухарям можливість підійти до плити з будь-якого боку. Вимагають наявності великого простору, підходять для великих закладів із великим штатом працівників та великою відвідуваністю.
Матеріал варильної поверхні плити
Як вибрати настільну електроплиту виходячи з варильної поверхні – важливий етап у підборі професійного харчового обладнання для кухні.
Робоча поверхня плит виготовляється з таких матеріалів:
- чавунна – при правильному користуванні плита з такою варильною поверхнею прослужить до 40 років. Головна їхня перевага - це висока тепловіддача. Але є і суттєвий мінус: чавун дуже тендітний матеріал, його потрібно перевозити та встановлювати максимально обережно;
- склокерамічна - легка в очищенні та користуванні поверхня. Однак, через те, що і чавунна, така варильна поверхня дуже крихка;
- з нержавіючої сталі - міцна і надійна робоча поверхня. Стійка до корозії, високих температур та механічних пошкоджень. Відрізняються великим терміном експлуатації та прослужать вам до 50 років.
Чавунні конфорки бувають круглої, квадратної, прямокутної та овальної форми. Електроплити з гладкою варильною поверхнею дають можливість легко переміщати посуд по всій поверхні плити.
Переваги промислових електричних плит
Використання інноваційних технологій при виготовленні електричних плит призвело до того, що вони стали перевершувати газові плити та за функціоналом і естетичними параметрами. Щоб у цьому переконатись, наведемо вам ключові переваги покупки електричної професійної плити:
- Не залежить від газу. З цієї головної переваги випливають кілька наступних. Ваш заклад повністю “застрахований” від витоку газу, а відсутність відкритого вогню робить користування плитою безпечним та комфортним.
- Нема потреби залучати сторонніх спеціалістів для підключення обладнання. Усього потрібно встановити плиту в потрібне місце і приєднати до електромережі.
- Довговічність та естетичний зовнішній вигляд. Зовнішня складова є не менш важливою, особливо для великих ресторанів преміум класу. Електричні плити довго зберігають первісний вигляд, не покриваються гаром і не іржавіють.
- Наявність електронної системи керування. Це дозволяє кухареві встановити потрібну температуру приготування, регулювати та підтримувати її до кінця процесу готування.
- Простота в очищенні. У електроплити немає решіток, як у газової та чистити робочу поверхню дуже просто. Всі забруднення видаляються за допомогою губки та миючого засобу.
- Під час приготування їжі не виділяються шкідливі продукти горіння.
- Устаткування екологічніше, ніж газове.
- При використанні електричної плити температура на кухні піднімається на 4 градуси в середньому, тоді як з газовою плитою - на 10 градусів.
- Підходять для тривалої безперервної роботи.
Види електричних промислових плит
За типом розміщення професійні плити поділяються на:
- настільні - компактне обладнання, яке встановлюють на столі чи іншій стійкій горизонтальній поверхні. Шляхом невеликих габаритів – ідеальне
обладнання для вуличних кіосків, точок з фаст-фудом, маленьких вуличних кафе. Настільні плити споживають мало електроенергії, що є додатковою перевагою; - підлогові - досить габаритне обладнання, розміри якого залежать від кількості конфорок та конфігурації. Підлогові плити можуть монтуватися у виробничу лінію, бути окремими або пристінними. Вибираючи підлогову конструкцію, враховуйте площу приміщення, місце встановлення витяжки;
- підлогові з духовкою - наявність духової шафи додаткової переваги обладнання. Вартість такої конструкції буде вищою, але ця різниця швидко окупається шляхом збільшення асортименту закладу. У плитах для підлоги з духовкою може бути статичний тип нагріву або конвекційний. У статичного нагрівальні елементи знаходяться зверху та знизу. Кожен із них регулюється окремо. У конвекційних духовках оснащена вентилятором, який нагнітає повітря всередині камери. Завдяки цьому тепло рівномірно розподіляється по камері.
Електроплита настільна, як вибрати
Щоб зрозуміти, як вибрати електроплиту настільну, важливо враховувати деякі моменти:
- Тип варильної поверхні. Вона може бути емальованою, з нержавіючої сталі, склокераміки та загартованого скла. Хоча скляні та склокерамічні поверхні прискорюють процес приготування, вони дуже тендітні на відміну від сталевих.
- Нагріваючий елемент. Бувають чавунні млинці та спіралеподібні ТЕНи. Чавунні довше нагріваються та остигають, але й довше тримають температуру. Нагрівання у вигляді ТЕНа більш довговічне, плити з таким нагрівальним елементом менше важать.
- Розміри. Як вибрати настільну електроплиту, виходячи з її розмірів, залежить від місця встановлення. Заздалегідь проведіть виміри покриття, де стоятиме плита. Зверніть увагу, що плитка не повинна стояти впритул, для безпечного користування, краще, щоб залишався вільний простір.