Який гриль обрати: газовий чи вугільний?
Який гриль обрати: газовий чи вугільний?
Щоб вирішити, який гриль обрати — газовий чи вугільний — слід зважити всі «за» і «проти» кожного агрегату. У цьому вам допоможе наш найпізнавальніший блог будівельного порталу в Україні.
Зміст статті
- Як обрати гриль
- Переваги та недоліки вугільного гриля
- Газовий гриль: плюси і мінуси
- Як готувати на вугільному грилі
- Як готувати на газовому грилі
Як обрати гриль
Коли потрібно швидко підсмажити м’ясо, гриль на вугіллі перевершує газовий аналог лише тим, що дає більше теплової енергії. Проте варто зазначити, що дорогі газові барбекю обладнані спеціальними пальниками, які здатні зрівнятись із жаром вугільного палива. Однак, на професійних кухнях використовують саме газові грилі. Попри те, що ресторани й стейкхауси можуть дозволити собі будь-яке паливо, можливість точно контролювати температуру ставить остаточну крапку у виборі.
Крім цього, під час приготування страв на відкритому вогні враховують такі чинники:
- Рецепти для гриля, в яких основа — ароматний димок. Забезпечити його може тільки вугільний гриль. Він насичений, смачний і приємний, м’ясо чи риба набуває темнішого кольору. Газове обладнання має спеціальний відсік для тріски. Але доведеться вивчити поради з грилювання, щоб правильно її використовувати. Готова страва буде менш ароматною, зате збереже більше природного смаку, соковитість і не буде пересмаженою. Аналізуючи це, легше вирішити, який гриль кращий для шашлику.
- Безпека гриля. Деяке вугілля може виділяти неприємний нафтохімічний запах при згорянні й зіпсувати шашлик чи овочі. Газ — найчистіший тип палива, тому таких проблем не виникає.
- Який гриль безпечніший в експлуатації. Мінус вугільного палива в тому, що вогонь важко контролювати. Газ можна перекрити в будь-який момент.
- Догляд за грилем. Чищення гриля схоже для обох типів. Допоможуть щітки для гарячого і холодного чищення. Особливість догляду за газовим — слідкувати за пальниками. Їхні сопла можуть засмічуватись жиром, піддаватись корозії або деформації. У першому випадку слід почистити, в другому — замінити. Для вугільного гриля є пилосос для золи й одноразові лотки для жиру.
Щоб не заплутатись, не радимо ставити запитання: який гриль підходить для дачі — газовий чи вугільний. Обидва чудово підходять для сімейних вечерь. Пропонуємо структурувати всі переваги й недоліки.
Переваги та недоліки вугільного гриля
Барбекю на вугіллі часто асоціюється з мангалом, головна перевага якого — аромат диму. Серед інших плюсів:
- Температурний режим до 600°C, що дозволяє ідеально смажити м’ясо.
- Гриль довше остигає — після м’яса можна приготувати овочі.
- Дешеве паливо.
- Печі на деревному вугіллі (хоспери) — можна придбати за вигідною ціною.
Мінуси:
- більше часу на підготовку й розпалювання;
- можливі спалахи, іскри від вітру — підвищена пожежонебезпека;
- вугілля — джерело бруду.
Важливо: зберігати вугілля треба в сухому місці, щоб воно не відсиріло.
Для замовлення хоспера ознайомтесь з асортиментом:
Газовий гриль: плюси і мінуси
Популярність газових барбекю пояснюється такими перевагами:
- Швидкий розпал.
- Контроль інтенсивності горіння.
- Температура до 250°C у стандартних моделях і до 500°C у професійних.
- Відсутність спалахів.
- Можливість створення температурних зон для одночасного приготування кількох продуктів.
Недоліки:
- доведеться періодично змінювати пальники;
- газ дорожчий за вугілля;
- потрібні додаткові аксесуари;
- ціни на газові грилі високі. Якщо вас цікавить, де купити газовий або вугільний гриль — переходьте на сайт компанії Техпром.
Згідно з відгуками про грилі, багато хто побоюється вибуху газових балонів. Така ймовірність існує, якщо не дотримуватися правил експлуатації та зберігання. Вони прості: не залишайте балон біля постійного джерела тепла і під прямими променями сонця, перевіряйте обладнання на відсутність пошкоджень і витоків газу в місцях з'єднання деталей.
Як готувати на вугільному грилі
Перед кожним приготуванням видалити золу, оскільки вона знижує температуру горіння вугілля. Не до кінця прогоріле вугіллячко не викидати. Щоб додати особливого аромату, вкидати дерево фруктових дерев (для свинини та птиці) або горіх, дуб (для яловичини). Для розпалювання палива використовувати палаючий папір або спеціальний ручний пальник. Давати вугіллю розжаритися до червоного кольору. На це піде до 20 хвилин.
Щоб трохи зменшити інтенсивність полум'я, закривати вентиляційні заслінки. При цьому збільшиться рівень жару. Якщо потрібно знизити температурний режим, заслінки відкриваються. Під час приготування зайвий раз не відкривати кришку гриля, щоб не порушити встановлену температуру.
Як готувати на газовому грилі
Насправді готувати на грилі з газовим паливом практично так само просто, як на кухонній печі. Потрібно натиснути стартову кнопку, повернути важіль подачі газу, виставити потрібну температуру і почекати 5-10 хвилин, поки поверхня гриля прогріється. Можна починати готування!





