Хоспер – революція у приготуванні на грилі | Страви в хоспері
Піч хоспер - сукупність гриля та печі в одному пристрої. Особливий вид харчового теплообладнання для ресторанів, кафе, стейк-хаусів. Його застосовують для приготування стейків із м'яса та інших м'ясних страв, для риби та овочів. Продукти в хоспері можуть смажитися, запікатися, тушкуватися та готуватися як на відкритому вогні.
Було створено іспанською компанією. У первісному вигляді був закриту піч на вугіллі з функціями барбекю і мангалів. Продукти в ній готувалися за високих температур з рекордною швидкістю, при цьому зберігаючи соковитість і ароматність. Приготування їжі в печі відбувається за температури 350 градусів. Нижче, у статті, ми дізнаємося про це обладнання трохи більше.
Зміст статті:
- Кухня на грилі – світовий тренд.
- Переваги хоспера у ресторані.
- Відкритий гриль: як приготувати курку та морепродукти.
- Поради від найкращих кухарів, які допоможуть зробити ваше хоспер барбекю успішним.
Кухня на грилі – світовий тренд
Їжа, приготовлена на грилі та барбекю, стала однією з модних тенденцій у закладах усього світу. м'ясо смажене на багатті у багатьох людей асоціюється зі святом, відпусткою, літніми канікулами. У період пандемії страви на грилі стали ще популярнішими, адже в умовах обмеженого пересування та відсутності доступу до ресторанів, м'ясо на грилі та зустрічі на свіжому повітрі стали одним із найпоширеніших видів дозвілля.
Існує багато різного професійного обладнання для приготування їжі на вугіллі. Для цього використовують грилі, мангали, барбекю, смокери, гриль хоспер – популярне обладнання, яке дозволяє за короткий термін приготувати страви як на мангалі, зберігаючи всіма улюблений присмак серпанку. Він стане в нагоді в будь-якому сучасному закладі громадського харчування.
Смак і запах їжі, приготовленої в хоспері люблять практично всі. Інгредієнти приготовлені в хоспері та додані до традиційних страв, змінюють їх смак кардинально. Наприклад, курка або ковбаски з хоспера, додані в піцу, роблять її смак яскравішим. З запечених овочів барбекю, вийде дуже ніжний та ароматний крем суп або пряний салат. Приготовлені на вугіллі продукти зберігають усі вітаміни, не містять зайвого жиру та цілком підійдуть прихильникам здорового харчування. Вегетаріанці також можуть оцінити страви з хоспера, адже на ньому готують кукурудзу, картопля, кабачки, баклажани, перці та багато інших овочів. Правильно замаринувавши їх вони не будуть прісними та розкриють весь свій смак.
Переваги хоспера у ресторані
Хоспер у ресторані один із найважливіших та корисних пристроїв на кухні. Всі власники ресторанів вважають за краще встановлювати його в харчоблоках, адже хоспер - це:
- можливість обладнати відкриту кухню, щоб кожен відвідувач міг бачити, як готують саме його страву;
- високий рівень продуктивності, адже хоспер дозволяє одночасно готувати близько 100 порцій;
- необмежені можливості оновлювати хоспер меню, адже в гриль josper можна готувати будь-які продукти, у різних комбінаціях;
- час приготування значно коротший, ніж на класичних грилях або мангалах;
- безпека на високому рівні, адже хоспер пекти не має відкритого вогню, її стінки не нагріваються до небезпечної температури та побутові травми практично виключені;
- набагато менша витрата палива, ніж в аналогічних вугільних печей;
- ідеально просмажені стейки, адже вугільна піч josper рівномірно прогріває всю поверхню стейка при однаковій температурі;
- не пригоріле та не пересушене м'ясо, внаслідок відсутності довгих мов полум'я;
- смачні та якісні страви, в яких збережено соковитість та корисні речовини;
- відсутність диму та кіптяви на кухні, адже для продуктів горіння мангал josper обладнаний спеціальним герметичним накопичувачем.
За наявності цього виду обладнання в ресторані хоспер меню - це завжди соковиті та свіжі страви, які готуються за кілька хвилин, при цьому асортимент може змінюватись, тому що в цій печі можна приготувати будь-що, не обмежуючи політ кухарської фантазії. Переваги хоспера зрозумілі всім власників закладів громадського харчування, тому він настільки популярний.
Відкритий гриль: як приготувати курку та морепродукти
У класичному списку страв, які можна приготувати на хоспері, є м'ясо, овочі, риба.
Зелена спаржа на хоспер.
Для її приготування вам доведеться очистити продукт відрізавши від стебел не менше 1 см. Попередньо відварюємо спаржу в киплячій підсоленій воді близько 20 хвилин, потім охолоджуємо. Перед подачею приправляємо та обсмажуємо на хоспері по 1 хвилині з кожної зі сторін.
Курка в хоспер.
Приготування цієї страви потребує заздалегідь підготовленого маринаду. Щоб його зробити за 12 годин до готування, візьміть велику ємність, помістіть в неї:
- 1 літр води;
- 60 г морської солі;
- розмарин та чебрець;
- кілька гілочок;
- лимонний сік;
- 4 яйця;
- чайна ложка свіжої нарізаної петрушки.
Ретельно перемішайте, щоб сіль розчинилася, помістіть у маринад курку та приберіть у холодильник.
Після закінчення 12 годин дістаньте курку і помістіть її на 1 годину в пароварку. Після цього охолодіть курку, видаліть хребет і обробіть на дві половини. Для смаження половинки курки укладають на решітку шкірою нагору і смажать 8 хвилин.
Для підгарнування використовується часникове пюре. Щоб його приготувати знадобляться 100 г часнику, 500 г вершкового масла і вершки. Часник поміщається в каструлю на середньому вогні та заливається попередньо розтопленим маслом так, щоб часник був покритий не менше ніж на 1 см. часник видавлюється зі шкірки. У видавлені зубчики додаються вершки та розминаються до стану пюре.
Молюски у печі хоспер.
Для цієї страви крім, молюсків, знадобляться:
- часник;
- спеції;
- оливкова олія;
- перці чилі.
У попередньо розігріту в хоспері каструлю наливають оливкову олію, на ній обсмажують часник і перець чилі. Приправлені перцем, сіллю та просочені оливковою олією молюски додаються до часнику та перцю і готуються 1 хвилину. Перед подачею приправляють лимонним соком.
Поради від найкращих кухарів, які допоможуть зробити ваше хоспер барбекю успішним
При готуванні будь-якої страви є невеликі секрети, як прискорити її готовність та покращити смак. Для хоспер меню також існує ряд порад від шеф-кухарів, які допоможуть удосконалити гриль-страви в хоспері. Дотримуючись порад щодо використання печі та підготовки страв, можна заощадити час і збільшити продуктивність обладнання.
Підготовка до роботи хоспера
Перше, на що слід пам'ятати, це правила завантаження та вибору вугілля. Перед завантаженням завжди виймайте решітку з пристрою. Викладіть вугілля пірамідою, його об'єм для одного закладу кожної печі індивідуальний. Перед розпалюванням перевіряються тяги. Щоб розпалити піч підходить лише сухий спирт. Після того, як вугілля розгорілося, потрібно прогріти його 20 хвилин, після цього розрівняти по всій поверхні.
Нагрівається пристрій до діапазону 300-500 градусів, після чого можна приступати до приготування.
Маринуйте м'ясо заздалегідь
Залежно від типу продуктів, які готуватимуться в хоспере, щоб прискорити процес приготування є кілька секретів. М'ясо краще маринувати за 10-12 годин до приготування. Так воно набуде яскраво вираженого смаку і буде соковитим. Якщо м'ясо не маринується за рецептом, соліть його безпосередньо під час приготування, оскільки сіль підсушує його. Грати змащуйте маслом, щоб уникнути пригорання та прилипання продукту. Між шматками робіть відстані, щоб дим огортав його з усіх боків. Не варто часто перевертати м'ясо, для кожного сорту є свій таймінг із приготування.
Після того як приготувалося м'ясо, не подавайте його відразу, дайте йому пару хвилин полежати, щоб увібрати в себе соки та стати ще більш ароматним і ніжним. Температура м'яса перед приготуванням повинна бути не нижче 19 градусів. Це прискорить процес смаження. Занадто велику кількість маринаду краще видалити з продуктів, оскільки це може спровокувати спалах. Температура в печі дуже висока, тому овочі готуйте не більше 1 хвилини та нарізуйте не надто тонкими скибками. Солодкі соуси додаються в кінці, оскільки вони можуть спровокувати прилипання та пригорання.
Пам'ятайте, що в хоспері все готується дуже швидко, тому всі інгредієнти повинні бути заздалегідь підготовлені, нарізані, очищені та стояти поряд із піччю. Для приготування в цьому виді обладнання підходить більшість посуду, проте краще використовувати спеціальний, жаростійкий.